Beruházások

Önkormányzati épületek energetikai felújítása Csornán

Projekt megnevezése:

Önkormányzati épületek energetikai felújítása Csornán

 

Projekt azonosító száma:

TOP-3.2.1-15-GM1-2016-00030

Kedvezményezett:

Csorna Város Önkormányzata

 

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:

150 435 630 Ft

 

A finanszírozás típusa:

Európai Regionális Fejlesztési Alap

 

A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja:

2017. október 1.

 

A projekt fizikai befejezésének tervezett időpontja:

2019. szeptember 30.

 

 

 

Projekt bemutatása

Csorna Város önkormányzati tulajdonú épületeinek épületenergetikai korszerűsítésére több mint 150 millió forintos Európai Uniós támogatást nyert. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap az elszámolható költségek 100%-át finanszírozza.

A projekt megvalósulása során a Csornai Napközi Otthonos Óvodának, a Szilágyi Erzsébet Kollégiumnak és a Csornai Fogyatékosok Napközi Otthonának épülete kerül korszerűsítésre. A 150,4 millió forintos beruházásnak köszönhetően Csorna Város Önkormányzata az épületek fenntartását költséghatékonyabban tudja majd biztosítani. A Támogatási szerződés aláírásra került, a kivitelezési munkálatok hamarosan megkezdődhetnek, így 2019 végétől az Európai Uniós támogatásnak köszönhetően környezetbarát és gazdaságosan üzemeltethető intézményekkel fog gazdagodni a város.

A projekt célja az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, valamint hőveszteségeinek csökkentése, így ennek érdekében a pályázat keretében valamennyi épület homlokzat-, tetőfödém szigetelése, nyílászárók cseréje, és akadálymentesítés valósul meg. A Csornai Napközi Otthonos Óvodában fűtéskorszerűsítés is történik, melynek eredményeképpen kondenzációs kazán kerül beépítésre.

A projekt hosszú távú közvetlen céljai között szerepel a működési költségek csökkentése, a magasabb komfortfokozat elérése.

A Csornai Napközi Otthonos Óvoda, a Szilágyi Erzsébet Kollégium és a Csornai Fogyatékosok Napközi Otthona épülete közül egyik sem felel meg a hatályos energetikai elvárásoknak. Jelenlegi energetikai minőség szerinti besorolásuk a HH és FF közötti, azonban az fejlesztésnek köszönhetően mind a három épület minősítése CC kategóriát fog elérni.

Az uniós támogatásból finanszírozott korszerűsítésnek köszönhetően a létesítmények energetikai szempontú korszerűsítése az üzemeltetési, fenntartási költségek csökkenését fogja eredményezni, amely nemcsak a pályázónak jelent költségmegtakarítást, de a lecsökkenő energiahordozó felhasználás környezetvédelmi szempontból is előnyös.

Csorna Város Önkormányzatának kiemelt célja, hogy a tulajdonában lévő épületeken a lehető legmagasabb szintű energetikai korszerűsítést hajtsa végre, ezáltal biztosítva a hosszú távú hatékony fenntartást, továbbá olyan energetikai fejlesztést hajtson végre az épületeken, amelyek a beruházás mértékének megfelelően valóban képes növelni az épület energia felhasználásának hatékonyságát, ezáltal csökkenteni a működéshez szükséges pénzügyi forrásokat. A beruházás további pozitív hozadéka a településkép javulása.

2018.08.17-én a kivitelezési munkálatok mindkét épület esetén elérték a 25%-os készültséget.

2018.09.30-ig mindkét épület kivitelezési munkálatai elérték az 50%-os készültséget

2018.10.16-ig a kivitelezési munkálatok mindkét épület esetében elérték a 75%-os készültséget.

2018. december 7-ig a kivitelezési munkálatok elérték a 100%-os készültséget mindkét épület esetén, megtörténtek a műszaki átadás-átvételek.

 

Vissza

Közadatkereső

 

Webkamera