Hírek

TÁJÉKOZTATÓ a csornai Szent Antal temetőben lévő I. világháborús hadisírok felújításáról

Csorna Város Önkormányzata a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum által kiírt „a Magyarországon található I. világháborús hadisírok és emlékművek felújítása” elnevezésű pályázati felhívására benyújtott pályázatára 1.301.750 Ft összegű támogatást kapott a csornai Szent Antal temetőben lévő I. világháborús hadisírok felújítására.

 

A Szent Antal temetőben, a Bécsi Hadi Levéltárból kikért dokumentumok szerint 1918-ban 109 katona sírhelye lett kialakítva, de közülük csak 49 fő eltemetett katona adatait jegyezték fel pontosan - közöttük magyarok, bosnyákok és egyéb nemzetiségűek. Az idők folyamán a sírok nagy részére rátemetések történtek, így közülük mára mindössze 19 db sírhely volt fellelhető. A temetőben még megtalálható, egy vonalban elhelyezkedő, kisméretű sírkövek némelyikén alig volt olvasható a felirat az elhunyt nevével, azonban a neveket a levéltári dokumentumokból rekonstruálni lehetett.

Az elnyert pályázati támogatás segítségével a meglévő 19 db sírkő felújítása történt meg – a kövek javítása, átcsiszolása és új feliratok készítése -, valamint a sírkövek környezetének rendbe tételére került sor. A sírkövek körüli területen díszzúzalék burkolat, és a temető belső közlekedő útjához csatlakozva a sírok megközelítését biztosító, térköves felületű járda készült el. A sírok mellett egy tájékoztató tábla lett kihelyezve, melynek egyik oldalán egy többnyelvű szöveg található a temetőben lévő I. világháborús hadisírokról, a másik oldalán pedig a 49 elhunyt katona adatainak ismertetése látható. A temetői bejáratoknál útbaigazító táblák kerültek kihelyezésre a temetőben található katonai emlékművek és sírhelyek helyének megjelölésével.

 

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum pályázati támogatásából megvalósuló kivitelezés lehetőséget nyújtott Csorna Város Önkormányzata számára az elhanyagolt hadisírok és környezetük rendbetételére, valamint az I. világháborús halottak méltó módon történő megemlékezésére.

 

Vissza

Közadatkereső

 

Webkamera