Hírek

IRÁNY A SEREG

Tartalékosokat vár a honvédség a Csornai járásban is.

Megalakult a Csornai járás területvédelmi tartalékos százada. A járásban már több önkéntes területvédelmi tartalékos katona szolgál az önkéntes műveleti tartalékosok mellett, akik a század törzsében látnak el beosztást.

A század feltöltésének érdekében a saját lakókörnyezetükben, vállalkozó szellemű és bevethető önkéntes tartalékos katonákat toboroz a Magyar Honvédség. A nemrégiben kidolgozott új szolgálati forma, és az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer az idei év tavaszától várja a jelentkezőket.

Mint ahogy láthatjuk szerte a világban, minden nemzet hadereje a hivatásos katonákon túl a felkészült és sokoldalú tartalékos erőre épül. A Magyar Honvédség, mint professzionális haderő tartalékállományát önkéntes tartalékosok biztosítják. Eddig is volt tartalékos rendszer hazánkban, amit 2011-ben alakították át, hogy még jobban megfeleljen a modern hadseregek felé támasztott követelményeknek, ettől kezdve az önkéntes tartalék erők önkéntes műveleti tartalékosokból és önkéntes védelmi tartalékosokból álltak. A folyamat azonban nem ért véget, hiszen az idei év tavaszától immár lehetőség van önkéntes területvédelmi tartalékosnak is jelentkezni.

A cél, hogy az önkéntesek révén az ország összes járása rendelkezzen felszerelt és kiképzett tartalékos katonákkal. Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák a saját járásukban erősíthetik Magyarország védelmét anélkül, hogy lakóhelyüktől hosszabb időre el kellene szakadniuk. Ez a kötelék egyúttal önvédelmi képességet jelent majd helyi szinten a megyének, a településnek és a lakosságnak is.

A rendszerhez bárki csatlakozhat, aki elmúlt 18. éves, büntetlen előélettel és legalább általános iskolai végzettséggel rendelkezik. A területvédelmi tartalékos szolgálat egyik legfontosabb jellemzője, hogy azok is jelentkezhetnek, akik civil foglalkozásuk vagy iskolai tanulmányaik mellett szeretnék kamatoztatni tudásukat országunk és közvetlen környezetük védelmében. A területvédelmi tartalékosok a lakóhelyük szerinti, - ebben az esetben a Csornai- járásban kapják meg kiképzésüket és a különböző feladatokra is itt kerülhet sor. A területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, tudást kapnak, amely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. Miután protokolláris feladatai is lehetnek a tartalékos katonáknak, jelenlétük helyi szinten is az ünnepi megemlékezések, koszorúzások színvonalát emelheti, mint ahogy ezt az október 23-ai és november 01.-jei rendezvények alkalmával tapasztaltuk.

További előnye még a rendszernek, hogy a tagjai különböző juttatásokban részesülnek. A területvédelmi tartalékos katonák a szerződéskötési- és rendelkezésre állási díj mellett a tényleges szolgálatteljesítés időtartamára illetményre, laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési és ruházati ellátásra, továbbá utazási költségtérítésre jogosultak. A rendszer gondol a munkaadókra is, hiszen a munkavállalók kiképzési vagy a tényleges szolgálati időtartamára kompenzálja a kiesett munkáért.

Azoknak, akik tartalékos katonaként szeretnének részt venni a Haza szolgálatában a megyeszékhelyeken lévő toborzó ügyfélszolgálatok mellett ma már a kormányablakokban is lehetősége van a hagyományos, személyes úton történő jelentkezésre. Emellett kapcsolatba léphet a toborzó szervekkel az interneten keresztül a www.iranyasereg.hu, továbbá a www.hadkiegeszites.honvedelem.hu oldalakon, ahol részletes információt olvashat a Magyar Honvédségben vállalható katonai szolgálat lehetőségeiről is.

Tájékoztató levél érdeklődők részére.

 

Vissza