Hírek

TÁJÉKOZTATÓ RENDKÍVÜLI HIDEG IDŐJÁRÁSSAL KAPCSOLATBAN

Tisztelt csornai Polgárok!

 

A téli időjárási viszonyoknak köszönhetően az utak síkossága, jegesedése, deresedése, havazás a mindennapi közlekedés feltételeit jelentősen befolyásolja.

 

A megváltozott feltételekhez alkalmazkodva, arra felkészülve és járműveinket is felkészítve kell közlekedni az út és a látási viszonyok figyelembevételével.

Az Önkormányzat kezelésében lévő utak és járdaszakaszok hó eltakarítási és síkosság mentesítési munkálatait a HUN-ROAD Mova Építő Kft. látja el, 2016. november 01. napjától 2017. március 31. napjáig terjedő időszakban, az érvényben lévő Vállalkozási szerződésben és a Csorna Város Önkormányzata által elfogadott Téli útkezelési tervben rögzítettek alapján. 

2016. november 1. napjától 5 alkalommal került sor riasztásra és a munkálatok megrendelésére Major András alpolgármester által.

2016. december 14., 2016. december 18., 2017. január 3. napján síkosság mentesítési feladatokat végeztek az utakon és járdaszakaszokon.  

2017. január 8. napján hó eltakarítási munkálatokra került sor a kiemelt járdaszakaszokon,

2017. január 9. napján pedig síkosság mentesítési feladatok  megrendelésére került sor a város útjain és járdáin a balesetveszélyes helyzetek megelőzésének céljából.

 

A szakmai irányelvek alapján, a várhatóan tartós havazás esetén a hóekézést legalább 5 cm hóréteg esetén indokolt elkezdeni, több esetben azonban a burkolati egyenetlenségek miatt a hóréteg maradéktalan eltávolítása nem megvalósítható.

 

 

Szeretnénk felhívni a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint továbbra is rendkívül hideg idő várható, ami számos veszélyt rejt magában. A balesetek és tűzesetek megelőzése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az alábbi megelőző óvintézkedések megtételét javasolja a lakosságnak:

  • A tüzelő- és fűtő berendezések fokozott használata során is minden esetben be kell tartani a használati szabályokat, valamint csak és kizárólag megfelelő tüzelőanyagot tanácsos használni. A nyílt égésterű tüzelő- és fűtő berendezések használata során még rendkívül hideg időjárás esetén is biztosítani kell a megfelelő levegő-utánpótlást, mert ennek hiányában veszélyes koncentrációban alakulhat ki szén-monoxid.

 

  • Valamennyi közlekedési ágazatra hatással van a rendkívül hideg időjárás, ezért hosszabb menetidőkre és fennakadásokra kell számítani. Csak a téli időjárási körülményeknek felkészített gépjárművel tanácsos útnak indulni és érdemes a megszokottnál több üzemanyagot tankolni.

 

  • A közműszolgáltatásokat közvetlenül és közvetve is érintheti a jóval a fagypont alatti hőmérséklet, ezért esetleges átmeneti kimaradásokra, akadozásokra is lehet számítani.

 

  • A tartósan fagypont alatti hőmérséklet kedvez a nyílt vízfelületek jegesedésének, a befagyott vizek szabadidős programoknak adnak helyet. Fontos tudni azonban, hogy csak a kijelölt helyeken és csak a megfelelő jégvastagság mellett biztonságos a jégen tartózkodás, beszakadás esetén pedig azonnal a tűzoltók segítségét kell kérni.
     

 

  • A haszonállatok elhelyezéséül szolgáló épületek fűtőberendezéseire kiemelt figyelmet kell fordítani, valamint a szabadban tartott állatok ivóvizének jegesedését is időről időre meg kell szüntetni. 

 

  • A mobiltelefont otthon és lehetőség szerint útközben is célszerű feltöltött állapotban tartani, valamint használni a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ), illetve figyelemmel követni a hatósági, a szolgáltatói és a meteorológiai tájékoztatókat.

 

Aki balesetet vagy tűzesetet észlel, esetleg balesetet szenvedett, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét. A rendkívüli hidegben még inkább számít minden perc, amivel hamarabb érkezhet meg a segítség!

 

Vissza