Beruházások

Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Kedvezményezett neve: Csorna Város Önkormányzata

Kedvezményezett címe: 9300 Csorna, Szent István tér 22.

Pályázati konstrukció: Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Projekt címe: 56 férőhelyes új bölcsőde építése Csornán

Projekt azonosítószám: TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00023

Elnyert támogatás: 697 006 220,-Ft

A projekt fizikai befejezése: 2023.09.30.

Támogatás intenzitása: 100%

Finanszírozó alap: ERFA

Projekt célja és tartalma:

A Győr-Moson-Sopron megyében található Csorna város Szociális és Gyermekjóléti Központ önálló szakmai egysége a Városi Bölcsőde. A Városi Bölcsőde ellátási területe 2016. január 01. napjától Csorna Város közigazgatási területe. Csorna városában ez az egy bölcsőde üzemel. Fenntartója Csorna Város Önkormányzata. A bölcsőde épületét 1980-ban építették fel a városközpontban, más gyermekintézmények, mint az óvoda és az iskola a közelben van. Az intézmény lakóépületek között, típusterv alapján készült, mely egyéni módon kapcsolódik a lakótelep épületeihez. Így a konyha és a hozzátartozó helyiségek, az étkező, valamint a mosoda (valamikori mosodához tartozó helyiségek, akkori főbejárat) a társasház földszintjén kapott helyet. A bölcsőde három gondozási egységes, mely hat csoportszobával működik. 60 férőhelyes bölcsődének készült. A csoportszobák mérete 40 nm2, maga a bölcsőde 750 nm2. A férőhelyek száma 2015-ben 78 főre bővült. Az intézmény adottságából kifolyólag nem lehetett az udvar nagyságát növelni, így nem éri el a minimálisan ajánlott 10 nm2 / fő nagyságot. Mindhárom egységhez tartozik egy-egy homokozó és egy- egy babaház. Az udvart közösen használja a három egység, elkülönítési lehetőség nincs. A kerítés mellett autók parkolnak, az üzletekhez pedig rendszeresen árut szállítanak. A bölcsőde egyéb helyiségeit az évek során más intézményekhez csatolták, ilyen helyiségek: az elkülönítő, az irat,- selejt,- és bútorraktár, továbbá a mosoda kiszolgáló helyiségei is. A mosoda így csak kívülről közelíthető meg. A mosoda korszerűtlen, elavult. A konyhán korszerűtlen berendezések vannak, melyek nem felelnek meg a mai kor energiatakarékos elvárásainak sem. Jelenleg kézi mosogatás folyik. A felső légúti betegségek megelőzése érdekében só-szoba kialakítására sincs lehetőség. A nagy, mozgást segítő, támogató helyiség hiánya is mindennapi problémát okoz. A fenti szempontokat figyelembe véve megállapított tény, hogy a meglévő intézmény jelenlegi formájában már sem műszaki, sem szakmai szempontból nem elégíti ki a mai követelményeket. Mivel az intézmény más rendeltetési egységekkel együtt, lakóházak és közterületek közé beszorítva helyezkedik, el, sem a megfelelő megközelíthetőség, sem a jogszabályok által előírt helyiségek, a megfelelő tér nem állnak rendelkezésre. A lakossági igényekkel jelezett növekvő gyermeklétszám nem helyezhető el a jelenlegi létesítményben. A fenti szempontokat figyelembe véve szeretnénk új és megfelelő területen, a Vilmos-park területén lévő önkormányzati területen egy új bölcsődét építeni. Ez a hely a városközponttól egy kicsit távolabb esik, zöldövezetben lesz, egy park közelében, így a gyermekek egy tisztább levegőjű környezetben tölthetik napjaikat. Nyárfák, fűzfák alkotják a közelben lévő parkot. A szülők részére autóval is könnyen megközelíthető helyen lesz. Parkolásra is nyílik lehetőség.

A tervezési program alapján 4 csoportszobás új bölcsőde kerül kialakításra, amely a hatályos jogszabályok alapján 56 gyermek napközbeni ellátását teszi lehetővé. A csoportszobákhoz megfelelő méretű és számú vizesblokk és öltöző kialakítását tervezzük. Az épületben a jogszabályok által előírt összes funkcionális helyiség kialakításra kerül: 100 főre méretezett főzőkonyha, igazgatási-irodai blokk, szociális és raktárhelyiségek, gépészeti és egyéb kiszolgáló helyiségek. Kialakításra kerül ezen túlmenően a korszerű gondozási-nevelési elvek érvényre jutását elősegítő multifunkciós közösségi foglalkoztató tér, valamint az egészséges nevelés életmód céljait szolgáló sószoba. A bölcsőde teljes körűen akadálymentesen kerül kialakításra az esélyegyenlőség elvének megfelelően. Az udvaron korszerű játszókert kerül kialakításra: kerti tárolóépületek, ütéscsillapított burkolatok, játékok, eszközök, árnyékolástechnikai eszközök (napvitorlák) kerülnek elhelyezésre. A pályázat keretében tervezünk eszközbeszerzést is, melyek a bölcsőde udvarának kialakításához, az új épületben kialakítandó új funkciójú szobákhoz, irodához szükségesek. A megújuló energiaforrások alkalmazása mellett jogszabályban meghatározott számú parkoló kialakítását tervezzük. Az új bölcsőde megépítésével, a további 56 férőhely biztosításával lehetőség nyílik a társadalmi igény kielégítésére, a bölcsődei ellátás igénybe vételére, így a településen élő gyermeket vállalók hátrányos helyzete megszűnik a gyermekellátás igénybe vétele terén, ezáltal pedig kibővül a szülők foglalkoztathatóságának lehetősége, mellyel közvetett gazdaságélénkítés is megvalósul.

A sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatása után, a vállalkozási szerződés: 2022.03.29. lépett hatályba.

A kivitelezés 2022.05.22-én elérte a 10%-ot, a következő munkafolyamatok mentek végbe:

Sávalapok földkiemelése közmű nélküli területen, gépi erővel, kiegészítő kézi munkával, fejtett föld szállítóeszközre rakása és szállítása, feltöltések térburkolat alá az anyag szétterítésével, mozgatásával, osztályozatlan kavicsból, tükörkészítés tömörítés nélkül, sík felületen kézi erővel, vasbeton sávalap készítése szivattyús technológiával, szerelőbeton készítése, betonacél helyszíni szerelése  függőleges vagy vízszintes tartószerkezetbe, hegesztett betonacél háló szerelése vasbeton síklemezbe ,előregyártott azonnal terhelhető nyílásáthidaló  elhelyezése (válaszfal áthidalók is), tartószerkezetre, csomóponti kötés nélkül, falazat szélességű áthidaló elemekből vagy több elem  egymás mellé sorolásával, a teherhordó falváll előkészítésével, kiegészítő hőszigetelés elhelyezése nélkül, teherhordó és kitöltő falazat készítése, beton, könnyűbeton falazóblokk vagy zsaluzóelem termékekből.

 

Folyamatban van az új Csornai bölcsőde építése a Toldi utcában, a Vilmos park területén

2022. május 18-án letették az új bölcsőde alapkövét Csornán, zajlanak a kivitelezési munkálatok a Toldi utcában a TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00023 projekt keretében. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester asszony reményei szerint az építkezés jó ütemben halad majd, és mielőbb elkészül a színvonalas, korszerű és gazdaságosan üzemeltethető intézmény a város és környéke legkisebbjei számára.

Az 56 férőhelyes új bölcsőde építésére a város közel 700 Millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, amelyhez Csorna Város Önkormányzata további 66 Millió Ft önerőt biztosított, így a kisgyermekek számára egy vadonatúj, korszerű bölcsőde készül a Toldi utcában.

Az alapozási munkák befejeztével most kezd igazán láthatóvá válni a kivitelezés folyamata, melynek eredményeként egy földszintes, akadálymentesen kialakított, három részre tagolt épület jön létre korszerű kivitelezési technológiával és megújuló energiaforrások használatával. A most készülő 4 csoportszoba is körvonalazódik, a későbbiekben pedig, ha a jelenlegi tendenciáknak megfelelően kevésnek bizonyul a férőhelyszám, további 2 csoportszobával is bővíthető lesz a bölcsőde. Erre már a tervezésnél ügyeltek, hiszen dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester asszony kiemelte, hogy a városvezetés egyik legfontosabb célja, hogy egyre több gyermek születhessen és nevelkedhessen Csornán. A Vilmos park területén készülő új bölcsőde kezdetben két nevelési egységgel, összesen négy csoportszobával várja majd azt az 56 kisgyermeket, akik birtokba veszik a csoportszobák mellett a biztonságos és korszerű játékokkal felszerelt játszóudvart is, ahol élvezhetik a szabad levegőt és a mozgást. A középső részen kapnak helyet a kiszolgáló helyiségek, többek között a főzőkonyha is, mely biztosítja a gyermekek étkeztetését. Az épület megközelítését saját parkoló biztosítja majd.

A fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A projektről további információkat a https://www.csorna.hu/beruhazasok/bolcsodei-ferohelyek-kialakitasa-bovitese linken olvashatnak.

 

Csornai bölcsőde – halad az építkezés, tető alatt az új bölcsőde

A várakozásoknak megfelelően, a rossz idő beállta előtt sikerült tető alá hozni az új csornai bölcsőde épületét, melynek kivitelezése már idén tavasszal megkezdődött. Mint az már ismert, a város közel 700 Millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében (TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00023) bölcsőde építésére, amelyhez Csorna Város Önkormányzata további 66 Millió Ft önerőt biztosított, így a legkisebbek számára egy vadonatúj, korszerű bölcsőde készül a Toldi utcában, a Vilmos park területén.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester elmondta, hogy a kivitelező Dreiszker és Társai Kft. megfelelő ütemben halad az építkezéssel, a hőszigetelés, a nyílászárók beépítése, a padlófűtés kiépítése és a gépészeti munkák is lezajlottak, ezért bíznak benne, hogy az 56 kisgyermek befogadására alkalmas Toldi utcai bölcsőde, mely két nevelési egységgel, összesen négy csoportszobával várja majd kis lakóit, 2023 tavaszára elkészül. Az épület tehát tető alatt van, kialakították a csoportszobákat, a főzőkonyhát és a kiszolgáló helyiségeket, ezzel a jelenlegi állapot 50%-os készültséget jelent az építést tekintve. A későbbiekben a játszóudvarokat is kialakítják közvetlenül a csoportszobák mellett, így a felhőtlen játék és az egészséges mozgás garantált a gyermekek napközbeni ellátásakor. Az épület új, korszerű berendezésekkel, eszközökkel, játékokkal, és az ellátás tekintetében újdonságként sószobával várja majd a kicsiket.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló fejlesztést nagy várakozás övezi a városban, hisz hatalmas lépés lesz a kor elvárásainak megfelelő intézmény létrejötte, mely lehetőséget ad a kisgyermekek napközbeni elhelyezésére, egyúttal egészséges környezetet biztosít a csornai és környékbeli kisgyermekek számára az ideális testi-lelki fejlődéshez. A projektről bővebb információt a https://www.csorna.hu/beruhazasok/bolcsodei-ferohelyek-kialakitasa-bovitese oldalon olvashatnak.

 

Tovább épül-szépül az új Csornai bölcsőde

Az elmúlt időszakban Csorna városában nagy érdeklődés övezte az új bölcsőde építését, a város vezetése és a lakosság is nagyon várja, hogy elkészüljön az intézmény – fogalmazott dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester asszony. Erre már nem is kell sokat várni, hiszen jó ütemben halad az építkezés, a közelmúltban az épület vízszigetelése is elkészült, egyre inkább kezdi elnyerni végleges formáját. Lassan az utolsó simításokhoz érünk, a műszaki átadás után pedig végre elérkezik az idő, hogy berendezhessük az új bölcsődét, és felszereljük korszerű eszközökkel, játékokkal.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert majd 700 Millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatásból, amelyhez Csorna Város Önkormányzata további 66 Millió Ft-ot saját erőből biztosított, a legkisebbek számára egy vadonatúj, korszerű bölcsőde készül a Vilmos park területén, a Toldi utcában. Tavaly tavasszal kezdődtek meg a munkálatok, most pedig már csak az utolsó simítások – mint például a napelem rendszer felszerelése, külső munkálatok – vannak hátra, valamint ezek elkészülte után a bölcsőde berendezése, eszközök beszerzése.

Kezdetben 56 kisgyermeket tud majd fogadni a Toldi utcai bölcsőde. Hasznosnak és előrelátónak bizonyult Csorna Város Önkormányzatának azon elképzelése, mely szerint a jelenlegi terveket és az épület elhelyezést úgy alakította, hogy annak további fejlesztésére is legyen lehetőség. A cél elérése érdekében 2022-ben a TOP_PLUSZ-3.3.1-21 Gyermeknevelést Támogató Humán Infrastruktúra fejlesztése című felhívásra a bővítést célzó pályázati kérelem került benyújtásra. A 2022 karácsonya előtt kézhez vett pozitív támogatói döntésnek köszönhetően további 2 csoportszobával bővül majd az intézmény.

A jelen fejlesztés, amely a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, jelentős lépést jelent az ellátási színvonal emelkedésében, illetőleg az egyetemes tervezési elveknek megfelelően megteremti a további fejlődés, fejlesztés lehetőségét, hisz a moduláris kialakításnak köszönhetően –amennyiben szükség és igény mutatkozik rá- még további két csortszobával bővíthető az épület.  A projektről bővebb információt a https://www.csorna.hu/beruhazasok/bolcsodei-ferohelyek-kialakitasa-bovitese oldalon olvashatnak.

 

Csorna új bölcsődéje - elkészült az épület

2023. április 13-án megtörtént az új csornai bölcsőde műszaki átadása, befejeződött az épület kivitelezése. Csorna városa ismét egy nagy lépéssel közelebb került a létesítmény átadásához, amely egy színvonalas, a kor elvárásainak megfelelő infrastruktúrával rendelkező, környezetvédelmi szempontból is korszerű és gazdaságosan üzemeltethető intézmény létrejöttét eredményezi a jövő nemzedéke számára.

Csorna Város Önkormányzata közel 700 Millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében (TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00023), amelyhez az önkormányzat további 66 Millió Ft önerőt biztosított, így a legkisebbek számára egy vadonatúj, korszerű bölcsőde létesült a Toldi utcában. Az építési munkák egy év után most befejeződtek. A bölcsőde berendezése, a szükséges eszközök, játékok beszerzése folyamatban van, így hamarosan birtokba is vehetik új birodalmukat az apróságok - tájékoztatott dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester. Elmondta, hogy az új bölcsőde építése közös ügy, ami nagy érdeklődésre tart számot a csornaiak körében, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy a lakosság az új bölcsőde névadásában is aktívan részt vett. Csorna Város Önkormányzatának felhívására több mint 600 szavazat érkezett a város közösségi oldalán a bölcsőde nevének kiválasztására, melynek eredményeként közel 500 szavazattal a Mosolyvár nevet viseli a bölcsőde.

A három részre tagolt, földszintes kialakítású épület elnyerte végleges formáját, a korszerű kivitelezési technológiával és a megújuló energiaforrások használatával pedig a gazdaságos üzemeltetés feltételeinek is megfelel. 56 kisgyermek befogadására alkalmas a Mosolyvár bölcsőde, mely két nevelési egységgel, összesen négy csoportszobával várja majd kis lakóit. Az épület két szélső részében találhatók a csoportszobák, középen pedig a kiszolgáló helyiségek. Nagyon fontos, hogy a kicsik sok időt tölthessenek a szabad levegőn, ennek érdekében a játszóudvarok a csoportszobák mellett kerültek kialakításra, így a felhőtlen játék és az egészséges mozgás garantált. A megépült bölcsőde külön zárt parkolóval vigyáz a gyermekek biztonságára a bölcsődébe érkezéskor, az épületben kialakított főzőkonyha biztosítja az étkeztetést, a felsőlégúti betegségek megelőzését pedig a sószoba hivatott segíteni.

A fejlesztés eredményeként - amely a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg - létrejön egy olyan intézmény, amely a kor elvárásainak megfelelő lehetőséget ad a kisgyermekek napközbeni elhelyezésére, egyúttal egészséges környezetet biztosít a csornai és környékbeli gyermekek számára az ideális testi-lelki fejlődéshez. A projektről további információkat a https://www.csorna.hu/beruhazasok/bolcsodei-ferohelyek-kialakitasa-bovitese oldalon olvashatnak.

 

Megnyitott a Csornai Mosolyvár Bölcsőde

Sikerrel zárult az 56 férőhelyes új bölcsőde építése Csornán című projekt, átadásra került a Mosolyvár Bölcsőde.

A Vilmos park területén kialakított épület a Csorna, Toldi utca 12. szám alatt rendelkezik használatba vételi engedéllyel, a kivitelezés befejezését követő időszakban pedig sikerrel zajlott le a pályázati forrásból és önkormányzati önerőből a bölcsődei eszközök beszerzése. Ennek köszönhetően a helyükre kerültek azok az új bútorok, berendezések, felszerelések és játékok, amelyek biztosítják a bölcsőde zavartalan működését, és szavatolják a kisgyermekek gondtalan játéka mellett az egészséges testi és lelki fejlődésüket is.

A Mosolyvár Bölcsőde 2023. szeptember 1-én megkapta az új működési engedélyt, így a 2023/2024-es nevelési évet már az új intézményben kezdhették az apróságok, akik meg is töltötték gyerekzsivajjal és kacagással az épületet.

Fotó: Szabados Tibi Photography

 

2023. szeptember 9-én ünnepélyes keretek között került sor az átadóünnepségre. A bölcsőde átadón a Kulturális és Innovációs Minisztérium képviseletében dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettes asszony is megtisztelte a jelenlévőket részvételével. Beszédében kiemelte, hogy soha nem volt még olyan sok bölcsődei férőhely Magyarországon, mint jelenleg, és nincs fontosabb gyermekeink boldogságánál, biztonságánál. Gyopáros Alpár, Csorna városának országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy Csorna a város történetében soha nem fejlődött annyit, mint az elmúlt tíz évben. Szür Bernadett bölcsődevezető kiemelte, hogy a Mosolyvár Bölcsőde mind kialakításával, mind felszereltségével maximálisan kimeríti a színvonalas intézmény fogalmát, ahol a kisgyermekek egészséges testi-leli fejlődése biztosított. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester asszony elmondta, hogy a városvezetés nagy örömére szolgál, hogy a Csorna Város Önkormányzata által a TOP PLUSZ pályázati konstrukció Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése c. felhívására benyújtott nyertes pályázatnak köszönhetően hamarosan megkezdődhet az új bölcsőde további bővítése, a bölcsődeépítés második üteme, melynek során a Csornai Mosolyvár Bölcsőde további 2 új csoportszobával bővül. Az ünnepélyes átadó részeként a Csorna Város Önkormányzata által 2020-ban bevezetett, és azóta is jól működő Gólyahír Program idei kedvezményezettjei – Csorna városának legifjabb tagjai, a leendő bölcsődések – ajándékcsomagot vehettek át az önkormányzat jóvoltából.

A projekt célja – hogy Csorna városában egy színvonalas, megfelelő infrastruktúrával rendelkező, környezetvédelmi szempontból is korszerű, gazdaságosan üzemeltethető intézmény létesüljön a jövő nemzedéke számára – teljes mértékben megvalósult, a Mosolyvár Bölcsőde a város tüdejének számító Vilmos park területén épült, csodás környezetben.

A fejlesztés eredményeként létrejött egy olyan intézmény, amely a kor színvonalának megfelelő lehetőséget ad a kisgyermekek napközbeni elhelyezésére, egyúttal egészséges környezetet biztosít a csornai és környékbeli kisgyermekek számára az ideális testi-lelki fejlődéshez. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

 

 

 

Vissza