Beruházások

Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Kedvezményezett neve: Csorna Város Önkormányzata

Kedvezményezett címe: 9300 Csorna, Szent István tér 22.

Pályázati konstrukció: Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Projekt címe: 56 férőhelyes új bölcsőde építése Csornán

Projekt azonosítószám: TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00023

Elnyert támogatás: 559 960 210,-Ft

Támogatás intenzitása: 100%

Finanszírozó alap: ERFA

Projekt célja és tartalma:

A Győr-Moson-Sopron megyében található Csorna város Szociális és Gyermekjóléti Központ önálló szakmai egysége a Városi Bölcsőde. A Városi Bölcsőde ellátási területe 2016. január 01. napjától Csorna Város közigazgatási területe. Csorna városában ez az egy bölcsőde üzemel. Fenntartója Csorna Város Önkormányzata. A bölcsőde épületét 1980-ban építették fel a városközpontban, más gyermekintézmények, mint az óvoda és az iskola a közelben van. Az intézmény lakóépületek között, típusterv alapján készült, mely egyéni módon kapcsolódik a lakótelep épületeihez. Így a konyha és a hozzátartozó helyiségek, az étkező, valamint a mosoda (valamikori mosodához tartozó helyiségek, akkori főbejárat) a társasház földszintjén kapott helyet. A bölcsőde három gondozási egységes, mely hat csoportszobával működik. 60 férőhelyes bölcsődének készült. A csoportszobák mérete 40 nm2, maga a bölcsőde 750 nm2. A férőhelyek száma 2015-ben 78 főre bővült. Az intézmény adottságából kifolyólag nem lehetett az udvar nagyságát növelni, így nem éri el a minimálisan ajánlott 10 nm2 / fő nagyságot. Mindhárom egységhez tartozik egy-egy homokozó és egy- egy babaház. Az udvart közösen használja a három egység, elkülönítési lehetőség nincs. A kerítés mellett autók parkolnak, az üzletekhez pedig rendszeresen árut szállítanak. A bölcsőde egyéb helyiségeit az évek során más intézményekhez csatolták, ilyen helyiségek: az elkülönítő, az irat,- selejt,- és bútorraktár, továbbá a mosoda kiszolgáló helyiségei is. A mosoda így csak kívülről közelíthető meg. A mosoda korszerűtlen, elavult. A konyhán korszerűtlen berendezések vannak, melyek nem felelnek meg a mai kor energiatakarékos elvárásainak sem. Jelenleg kézi mosogatás folyik. A felső légúti betegségek megelőzése érdekében só-szoba kialakítására sincs lehetőség. A nagy, mozgást segítő, támogató helyiség hiánya is mindennapi problémát okoz. A fenti szempontokat figyelembe véve megállapított tény, hogy a meglévő intézmény jelenlegi formájában már sem műszaki, sem szakmai szempontból nem elégíti ki a mai követelményeket. Mivel az intézmény más rendeltetési egységekkel együtt, lakóházak és közterületek közé beszorítva helyezkedik, el, sem a megfelelő megközelíthetőség, sem a jogszabályok által előírt helyiségek, a megfelelő tér nem állnak rendelkezésre. A lakossági igényekkel jelezett növekvő gyermeklétszám nem helyezhető el a jelenlegi létesítményben. A fenti szempontokat figyelembe véve szeretnénk új és megfelelő területen, a Vilmos-park területén lévő önkormányzati területen egy új bölcsődét építeni. Ez a hely a városközponttól egy kicsit távolabb esik, zöldövezetben lesz, egy park közelében, így a gyermekek egy tisztább levegőjű környezetben tölthetik napjaikat. Nyárfák, fűzfák alkotják a közelben lévő parkot. A szülők részére autóval is könnyen megközelíthető helyen lesz. Parkolásra is nyílik lehetőség.

A tervezési program alapján 4 csoportszobás új bölcsőde kerül kialakításra, amely a hatályos jogszabályok alapján 56 gyermek napközbeni ellátását teszi lehetővé. A csoportszobákhoz megfelelő méretű és számú vizesblokk és öltöző kialakítását tervezzük. Az épületben a jogszabályok által előírt összes funkcionális helyiség kialakításra kerül: 100 főre méretezett főzőkonyha, igazgatási-irodai blokk, szociális és raktárhelyiségek, gépészeti és egyéb kiszolgáló helyiségek. Kialakításra kerül ezen túlmenően a korszerű gondozási-nevelési elvek érvényre jutását elősegítő multifunkciós közösségi foglalkoztató tér, valamint az egészséges nevelés életmód céljait szolgáló sószoba. A bölcsőde teljes körűen akadálymentesen kerül kialakításra az esélyegyenlőség elvének megfelelően. Az udvaron korszerű játszókert kerül kialakításra: kerti tárolóépületek, ütéscsillapított burkolatok, játékok, eszközök, árnyékolástechnikai eszközök (napvitorlák) kerülnek elhelyezésre. A pályázat keretében tervezünk eszközbeszerzést is, melyek a bölcsőde udvarának kialakításához, az új épületben kialakítandó új funkciójú szobákhoz, irodához szükségesek. A megújuló energiaforrások alkalmazása mellett jogszabályban meghatározott számú parkoló kialakítását tervezzük. Az új bölcsőde megépítésével, a további 56 férőhely biztosításával lehetőség nyílik a társadalmi igény kielégítésére, a bölcsődei ellátás igénybe vételére, így a településen élő gyermeket vállalók hátrányos helyzete megszűnik a gyermekellátás igénybe vétele terén, ezáltal pedig kibővül a szülők foglalkoztathatóságának lehetősége, mellyel közvetett gazdaságélénkítés is megvalósul.

 

Vissza