Beruházások

HELYI IDENTITÁS MEGŐRZÉSE CSORNÁN

TÁMOGATÁSI KÉRELEM SZÁMA: TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00530

TÁMOGATÁSI KÉRELEM CÍME: HELYI IDENTITÁS MEGŐRZÉSE CSORNÁN

TÁMOGATÁST IGÉNYLŐ NEVE: CSORNA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

ELNYERT TÁMOGATÁS: 99 600 000,- Ft

PROJEKT ISMERTETŐJE:

1999 óta több száz gyermek és fiatal került kapcsolatba a népi kultúrával, erősödött helyi identitástudata, lokálpatriotizmusa. Működésünknek köszönhetőn szélesebb körben, országos és nemzetközi szinten is megismerték a Rábaköz kultúráját és örökséget. Szeretnénk, ha szervezeti kultúránk és az általunk közvetített értékek minél több emberhez eljutnának a jövőben is. Az épületben utoljára 1983-ban történt részleges felújítás, azóta az állaga romlott, s ma már egyes részei az oda érkezőknek akár veszélyforrás is lehet.

A projekt előkészítettsége:

Műszaki dokumentációval és költségbecsléssel rendelkezünk, építési engedély a projekt megvalósításához nem szükséges, az ütemtervünk igazodik a gazdasági társadalmi környezet jelenlegi helyzetéhez, a projektet kedvező elbírálás esetén azonnal el tudjuk kezdeni, további előkészítési folyamat nem szükséges. Az előkészítettség 100%-os állapotú. A projekt által érintett célcsoport(ok) Csorna város teljes lakossága, ezen belül elsősorban fiatalok, néptánccal a magyar nemzeti értékekkel és néphagyományokkal eddig kapcsolatba került és érdeklődő gyermekek valamint szülők.

1.5.4 Megvalósítandó tevékenységek: A műszaki dokumentációban részletezettek szerinti épületfelújítás, valamint a projekthez kapcsolódó eszközbeszerzés ill. a programterv.

1 .5.5 Műszaki, szakmai eredmények és azok fenntartása:

Az épületben heti rendszerességgel résztvevő gyermekek és fiatalok olyan ismeretekhez jutnak, melyet az általános és középfokú iskolákban nem áll módjukban elsajátítani. Fontosnak tartjuk, hogy mozgásos anyanyelvünket, a néptáncot, minél több csornai és környékbeli gyermekkel, valamint azok családjaival megismertessük. Tevékenységünk során a néptánc, mint közösségformáló eszköz jelenik meg. Szeretnénk, ha egy a mai kor elvárásainak, a fiatalok, a szülők valamint valamennyi odaérkező igényeinek megfelelő, kellemes hangulatú modern épületben tegyék mindezeket.

A felújított épületben a fenntartási költségek jelentős csökkenése várható az energetikai szempontok figyelembevételével.

A tervezet alapján várható, hogy az egyes épületrészek karbantartási és pótlási költségei jelentősen csökkennek, illetve közüzemi költségek terén — elsősorban fűtési költség — várható jelentős megtakarítás a jövőben.

Projekt jelenlegi állása:

25%-os készültség:

A munkaterület a kivitelező rendelkezésére állt. A kivitelezés elérte a 25%-os készültséget, mely során a következő munkafolyamatok történtek: Bontási munkálatok. Egyéb befejező építőmesteri munka végzése, lécezési munkálatok, fóliázási munkálatok, Homlokzat szigetelési munkálatok és Építési munkálatok végzése, homlokzat hőszigetelési munkák készítése, első falazási és átalakítási munkálatok, homlokzati hőszigetelés készítése, lécezési, dobozolási, valamint bádogos munkálatok folynak a helyszínen. Homlokzatszigetelés készítése, gépészeti munkálatoka szarufák további megerősítése fogópárok elhelyezésével, a homlokzati nyílászárók kialakítása elfogadásra került, cserepezési munkálatok, valamint a bádogozás, gépészeti alapszerelés elkészítése, homlokzati hőszigetelés készítése. Villamos alapszerelés és védőcsövezés készítése. Homlokzati hőszigetelés készítse, dűbelezés. Építési munkálatok. Gipszkarton válaszfalak szerkezetének építése, állmennyezet függővázának elkészítése. Homlokzati hőszigetelés dűbelezése. Elbontandó épület újra falazásához szükséges alapárok kiásása, vasszerelés, padlás hőszigetelése. Alap betonozás. Vasalt aljzat betonozása, zsalukő lábazat falazása és kibetonozása. Belső padló javítási munkák. Vakolatok leverése. Vasalt aljzat készítése. Belső oldali hőszigetelés: multiporral.

 

50%-os készültség:

A kivitelezés az ütemterv szerint halad, az 50%-os készültséget elérte, mely során a következő munkafolyamatok történtek: Vezetékezés, kábelozás. Homlokzati nyílászárók bontása és beépítése. Vakolási és hőszigetelés dűbelezési munkák. Homlokzati oldalon a nyílások körüli káva kialakításának előkészítő munkái. Lapostető hőszigetelés. Vezetékezés, kábelozás. Ajtónyílások kialakítása. Vakolási munkák. Lépésálló hőszigetelő lemezek fektetése 24cm vtg.-ban, vízszintes felületen. Pvc vízszigetelés készítése vízszintes és függőleges felületen hegesztett kivitelben, alatta elválasztó filc elhelyezésével. Elkezdődtek a beltéri ajtó beépítési munkák. Külső oldali káva szigetelés előkészítése. Pvc vízszigetelés készítése vízszintes és függőleges felületen hegesztett kivitelben, alatta elválasztó filc elhelyezésével. Fóliabádogok elhelyezése hajlatokban és ereszszegélynél. Acél saroktokok elhelyezése. Kavics leterhelő réteg készítése lapostetőre. Homlokzati kávahőszigetelések készítése. Belső vakolási munkák. Teherhordó fal alatti vízszigetelés készítése és felmenő teherhordó falazat falazása. Koszorú zsaluzás, vasszerelés és betonozás. Homlokzati felületképzés. Bádogozási, valamint tetőszerkezet erősítési munkálatok. Elmaradt homlokzati nyílászárók beépítése. Homlokzati felületképzés. Oromfal falazása. Bádogozási munkálatok. Homlokzati felületképzés. Belső oldali káva készítése. Gipszkartonozási munkák. Régi tetőszerkezet megerősítési munkái. Gipszkarton álmennyezet zárása. Homlokzati felületképzés. Homlokzati nyílászárók beépítése. Homlokzati felületképzés. Belső vakolási munkálatok. Szárazépítés. Vakolás és homlokzati felületképzési munkák. Aljzatbeton készítése, C12/15-Cob (H) – 4-F1 minőségben, helyszínen kevert anyagokból, pumpával bedolgozva, simítva, fóliával, peremszegéllyel, dilatáció vágással. Homlokzati felületképzés. Száraz építési munkák előtétfalak álmennyezet szerkezet építése. Gázkazán felrakása. A műszaki ellenőr figyelemmel kíséri az építési munkálatokat.

 

75%-os készültség:

A 75%-os készültség során a következő munkafolyamatok történtek: Homlokzati felületképzés. Festés előkészítés. Homlokzati felületképzés. Előtétfalak és álmennyezetek zárása. Festés előkészítés. Homlokzati felületképzés. Szárazépítési munkálatok. Homlokzati díszek elhelyezése. Felületképzési munkák. Szárazépítési munkák. Homlokzati díszek készítése. Esztrich beton készítése az elmaradt helyiségekben. Tereprendezés és murva terítés. Diszperziós festés. Járdák bontása. Radiátorok elhelyezése. Felületképzés, festés. Homlokzati felületképzés, színvakolat készítése. Gépészeti szerelés - radiátorok elhelyezése. Előtető készítése. Tondach - garanciális tetőfedés csere. Gépészet - radiátorok elhelyezése és feltöltése.

 

100%-os készültség:

Vállalkozó a 2020. év 05. hó 05. napján kelt szerződésben foglalt rendelkezések alapján, 100 %-os készültségi szintet 2020. 11. 11-én elérte.

Az projekt keretében tervezett eszközök beszerzése folyamatban van.

Az projekt keretében tervezett eszközök beszerzése megvalósult. A projektben résztvevő szolgáltatások 100%-ban megvalósultak.
A felújított épületben a fenntartási költségek jelentős csökkenése várható az energetikai szempontok figyelembevételével, valamint  várható, hogy az egyes épületrészek karbantartási és pótlási költségei jelentősen csökkennek, illetve közüzemi költségek terén – elsősorban fűtési költség –  jelentős megtakarítás lesz a jövőben.
A projekt eredményeként a mai kor elvárásainak, a fiatalok, a szülők valamint valamennyi odaérkező igényeinek megfelelő, kellemes hangulatú modern épület fogadja a beérkezőket.

 

 

Vissza